Ljubav ili opsesija…

Nije uvek lako, naročito kada ste mladi i nemate dovoljno iskustva, znati šta je ono što osećate. Dve stvari koje se prilično često pobrkaju jesu zaljubljenost (ili ljubav) i opsesija – a brkanje ta dva može da bude veoma opasno i da dovede do toga da budete ozbiljno povređeni ili da vi povredite nekog.

Kako to u praksi izgleda? Recimo, vi mislite da ste baš zaljubljene u svog dečka. Taj dečko je često nasilan prema vama, bilo da se radi o fizičkom ili psihičkom nasilju (emotivne ucene, pretnje, uvrede, ponižavanja…)

Moguće je i da devojka na sličan način maltretira dečka, mada se tu češće radi o psihičkom maltretiranju, pošto su fizički momci ipak jači.

Druga varijanta, onda kada vi možete da povredite nekog, jeste kada verujete da ste baš zaljubljeni u tu osobu, pa je proganjate i proganjate, verujući da na toliko jaku ljubav mora da uzvrati – a zapravo se radi o tome da ste opsednuti tom osobom, na primer, opsednuti ste najboljom ribom u razredu samo zato što je najbolja riba, dok ona prema vama ne oseća ništa, osim što želi da prestanete da je proganjate.

Kako znati da li je ono što osećate ljubav ili opsednutost?Jako bitno pitanje!!

 Kada nekog volite, vi toj osobi želite dobro – ne u smislu da "znate šta je za nju dobro", pa to pokušavate da joj nametnete, nego želite da joj bude dobro pa se potrudite da saznate šta voli, u čemu uživa, i da joj to pružite. Teško vam je kad voljena osoba pati, radujete se kad je srećna, želite da joj pružite sve što možete. Kada se o opsednutosti radi, predmetu svoje opsednutosti pokušavate da nametnete svoje stavove i shvatanja, da ih naterate da se ponašaju onako kako vi želite, ili ste pak vi taj predmet i najveći deo vremena pristajete da se pokoravate sumanutim zahtevima – svesni ste da vas to povređuje, ali pristajanje na povrede pravdate time što i dalje volite.

Sad opšte poznata činjenica…Ljubav ne guši!!   

Tj. Ako vas neki dečko neumorno zeza i zasipa sitnim šalama ili npr. sakriva vam svesku a vas to pomalo nervira, ali vam ipak prija i blistate od sreće, to što između vas dvoje postoji je LJUBAV, kao što je i ljubav kad se mazite i pazite i volite i blistate od sreće. U ljubavi se osećate srećno – mogu se desiti loši i bolni trenuci, ali najveći deo vremena ste ipak srećni. Kad se o opsednutosti radi, najveći deo vremena niste stvarno srećni – možete lagati sebe, ali ne osećate sreću zaista, osećate opterećenje. Opsednutost je odnos koji po hitnom postupku treba prekinuti, pre nego što neko nastrada.(Da,da ima i takvih slučajeva) 

selma88
Postoje 2 misljenja-MOJE I POGRESHNO!!!!!;)

25 komentara

 1. Ona je vječiti glas u mojim tajnim željama ….
  ona je svjetlost koja prodire iz dubine tame ……
  ona je daleko negdje gdje je moje oci ne vide …
  ona je skrivena u ponoru mojih nesanjanih snova …
  ona je u mom srcu duboko nastanjena …
  samo jos da mi nesvjesno ruku pruzi i
  ljubav je njena …..

 2. pa kad nemas pojma nemoj govoriti nista..ccc…hehehe…endzi jedan brzopleti kiss!!!

  Naravno da sam mislila na njegov sluchaj…tj.na njega se odnosilo…tj. na njegove tackice!!tj. ono latinsko znacenje tackice uopste ne prilici tebu adnane!!UH..KAKO SMA OVO OZBILJNO REKLA!!hiihihihihih/….

 3. Joj opet nisam shvacena do kraja…NISAM REKLA DA TACHKICE NE PRILICE TEBI NEGO >>>LATINSKO<< ZNACENJE TIH TACKICA...aaaa...VIDIM JA DA OVDE SVE TREBA NAKNADNO razmatrati (hihihih)... /me smrtvno ozbiljna!!!hehehehehe Endzi ,OPUSTI SE I UZIVAJ U ZIVOTU, a ljubav ostavi za neke druge situacije...auuuu kako sam ovo rekla ,a??? :))))))

 4. vas dvoje ste zaljubljeni,,,,, ma vidim ja da smetam. eto razvescemo se adi…

  posle toliko godina naseg braka ti me samo tako odbacujes …cc..sta ce reci deca …sin dario i cerkica ..hm.-…zaboravio sam kako se zove ..ali nije to poenta ….poenta je …Rusmira se zove ili nije ..pa dobro pokusao sam …nego ….poenta je …

  …kako mislis zaljubljeni …..na osnovu cega si to primetila ….

  ..znaci trazis razvod …e pa neceg ga dobiti ……..ccc..hehe…

  ……….

  kiss

Komentariši